Gft & etensresten

Sommige gemeenten halen het gft-afval gescheiden op. Dat is super fijn! Je zamelt je gft-afval thuis gescheiden van de rest in, gooit je composteerbare vuilniszak in de gft-container of zet je groencontainer aan de weg en de gemeente regelt de rest. Maar ook in gemeenten waarin gft nog niet gescheiden opgehaald wordt, kan je zelf nog van alles met dat gft. Zonde om weg te gooien. Wat kan je er dan wél mee?

Lees meer
gft-compost-maken

1. Composthoop of compostvat

Van gft-afval dat gescheiden wordt ingezameld, wordt op grote schaal compost gemaakt. Maar dat composteren kan ook kleinschalig, in je eigen tuin of op het balkon! In deze video vertelt Annemarie van TuinVlog over hoe dat doe-het-zelf composteren in z’n werking gaat.

Voor wie daar de ruimte voor heeft, kan een composthoop een hele goede manier zijn om zelf je gft te composteren. Het is belangrijk dat dat wel op de goede manier gebeurt, omdat verkeerd composteren anders juist voor broeikasgassen kan zorgen. Op de website van MilieuCentraal lees je alles over de do’s en dont's van een composthoop.

wormenhotel

2. Wormenhotel

Zelf composteren kan ook met behulp van een wormenhotel of wormenbak. Je zamelt je gft gescheiden in en gooit het in het wormenhotel. Want wormen smullen van dat gft! De wormen verwerken het gft-afval door het eerst op te eten en daarna weer uit te poepen. Zo wordt gft compost.

Zie jij zo’n wormenhotel in de tuin of op het balkon wel zitten? Wormenhotels kan je zelf maken, maar er zijn ook prachtexemplaren te koop bij onderstaande webshops.

www.balkonton.nl
www.ewoodz.com
www.wormenhotel.nl
www.wormenboerderij.nl

Wil jij zelf ook een wormenhotel bordje? Neem een kijkje op deze pagina voor meer informatie!

oesterzwammen-growkit-koffiedik

3. Paddenstoelen groeien

Ook koffiedik hoort bij het gft-afval. Het kan dus op de composthoop, in het wormenhotel of in de groencontainer. Maar koffiedik heeft daarnaast nog een bijzondere gave: het werkt uitstekend als voedingsbodem voor het groeien van paddenstoelen!

Met speciale growkits kun je van jouw koffiedik heel gemakkelijk zelf oesterzwammen kweken. Ben je benieuwd hoe je dit doet? Neem dan een kijkje op deze pagina voor meer informatie!

Projecten