Zet je restjes in bloei

Niet alleen gemeenten maar ook jij als inwoner kunt meedoen aan de “Zet je gft in bloei” campagne van Afval van Utrecht. Met deze campagne willen we laten zien dat gft veel meer waarde heeft dan je in eerste instantie misschien zou denken. Ons gft-afval is niet vies, maar het zit juist vol met voedingsstoffen die we kunnen inzetten als compost. Dat kan alleen als we ons gft-afval ook echt scheiden.

Lees meer

Zet je restjes in bloei

Met “Zet je restjes in bloei!” laten we niet alleen zien waarom het belangrijk is om je gft-afval te scheiden, maar ook op welke manieren je dat het beste kan doen. Bovendien hebben we tools ontwikkeld waarmee dat scheiden een stuk leuker en gezelliger wordt.

Wil jij weten wat je allemaal kunt doen met jouw gft-afval?
Bekijk dan onze pagina over gft & etensresten.

wormenhotel-leusden

Nieuwe hotelketen vestigt in ons land

Er is een nieuwe hotelketen in ons land, en niet zomaar een. In Leusden opende op vrijdag 23 september 2022 de eerste van een keten van tien stuks. Vergunningsvrij en zonder overleg met wijkbewoners kunnen deze hotels geplaatst gaan worden. Het gaat namelijk om wormenhotels, waar wormen jouw gft omzetten in bruikbare compost, aan huis. Ben je benieuwd naar de actie in Leusden? Lees het artikel op website van de Leusder Krant.

wormen-compost

Workshop Wormencompost

Wormen zijn de beste composteerders die er bestaan. Ze eten bioafval, verteren het en poepen het weer uit. Die wormenpoep is geurloos, fijn van structuur en super vruchtbaar. De beste compost dus voor je (moes)tuin!

Tijdens de workshop Wormencompost laten de composteerders van de StadsWormerij uit Amersfoort je in 2,5 uurtjes zien en ervaren hoe je zelf met vermicomposteren aan de slag kunt gaan. Vermicomposteren betekent: compost maken met behulp van wormen. In een wormenbak of wormenhotel creëer je de ideale omstandigheden voor de wormen, zodat zij jouw bioafval om kunnen zetten tot wormencompost. Maar ook zonder wormen kun je van jouw GFT afval hele mooie vruchtbare compost maken.

Wil je deelnemen aan de workshop? Ga dan naar de website van de Groene Belevenis.

Oesterzwammen kweken

Tijdens een workshop ‘Oesterzwammen kweken op koffiedik’ georganiseerd door De Groene Belevenis hebben meer dan 70 Leusdenaren zelf oesterzwammen gekweekt. Deze workshop maakte onderdeel uit van de campagne ‘Zet je gft in bloei’.

Wormenhotelbord

Heb jij al een wormenhotel in je tuin of schuur en wil je er ook zo'n mooi bordje in je tuin? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Compost video

In een video van 2 minuten nemen we jou mee naar het scheiden van gft-afval thuis, de verwerking van gft-afval en tot slot naar de boer, die met het compost van gft bijvoorbeeld groenten kweekt.

kleurplaat

Kleurplatenwedstrijd

Tijdens de campagne konden duizenden kinderen meedoen aan een kleurplatenwedstrijd. De winnaars konden een wormenhotel winnen. De kleurplaat lag bij supermarkten, het gemeentehuis, de milieustraat en werd op alle basisscholen uitgedeeld. Zelf de kleurplaat inkleuren? Dat kan nog steeds! Je kunt voor deze kleurplatenwedstrijd alleen helaas niet meer meedoen voor de prijs. Download hier de kleurplaat en print hem uit!

Zet jij je restjes ook in bloei?

Dat kan! Wij hebben campagnematerialen ontwikkeld waarmee iedereen zelf aan de slag kan. Inspireer jouw buurt door een poster voor het raam te hangen. Neem hier contact met ons op en vraag gelijk een eigen toolkit aan!

Download hier de Zet je gft in bloei kleurplaat.