Open dag op de milieustraat

Wanneer iets wordt weggegooid op de milieustraat en het officieel als afval is bestempeld hebben inwoners er al gauw een collectieve mening over: dit is vies en moet weg. En nog belangrijker: het is niet mijn probleem. Het veranderen van die connotatie is noodzakelijk om mensen te betrekken bij afvalpreventie en het anders inzamelen van hun reststromen. Mensen zijn al snel tevreden over hun afvalgedrag wanneer het afval in de juiste bak belandt. Maar wat inwoners niet weten is dat hierna hartstikke veel gebeurt. Hun afval worden grondstoffen. Daarom zeggen wij: Maak er een punt van! Samen met de grondstoffengeneratie.

Lees meer

Open dag op de milieustraat

Inwoners voelen zich niet verantwoordelijk voor hun afval, om die reden organiseren wij in verschillende gemeenten in de provincie Utrecht een open dag de milieustraat. De open dag is bedoeld om inwoners in te laten zien dat hun afval, wij noemen het liever grondstoffen, iets waard zijn.

Dit doen we door op deze dag ideeën samen te brengen voor een toekomstbestendige en aantrekkelijke milieustraat samen en testen we concepten om inwoners te betrekken bij de circulaire economie.

Deze ideeën komen voort uit het stappenplan dat Afval van Utrecht heeft samengesteld om gemeenten een tussenstap te bieden om van oude milieustraat naar toekomstbestendige milieustraat te gaan. Dat stappenplan vind je hier terug.

Hieronder vind je die ideeën, de doelen en monitoring tools om de impact te meten. Het team van Afval van Utrecht staat klaar om met je aan de slag te gaan.

1. Een bakkie

En daarna je pleur!

Het idee
We vragen een lokale ondernemer om met een koffiekarretje op de milieustraat te komen staan. ‘Wilt u een bakkie’? Met deze uitnodiging gaan we in gesprek met inwoners op de milieustraat over hun afval, de stad en de circulaire economie.

Het doel
De milieustraat is nu een plek waar mensen zo snel mogelijk weer weg willen én moeten. De snelle doorstroom van de milieustraat geeft inwoners geen kans stil te staan bij het afval. Geen aandacht voor afval betekent geen betrokkenheid. Om mensen te stimuleren anders naar afval te laten kijken beginnen we dus bij het creëren van aandacht.

2. Afvalsafari

Het idee
Medewerkers van de milieustraat geven rondleidingen op de milieustraat. Dit kan zowel voor kinderen als voor volwassenen. We nemen de bezoeker mee achter de schermen van deze belangrijks nutsvoorziening. In een korte rondleiding van 20 minuten besteden we aandacht aan de circulaire economie, de stromen die worden ingezameld en laten we zien hoe het is om te werken met afval. De rondleiding kan informatief zijn of interactief en speels gebracht worden in de vorm van een safari.

Het doel
Wat niet weet, wat niet deert: wanneer we inwoners inzicht geven in het belang van afvalscheiding- en inzameling en hen actief betrekken bij het thema creëren we een band met het afval. Het verantwoordelijkheidsgevoel bij inwoners is laag omdat de gemeente nu een ontzorgende rol speelt. Door inwoners de kans te geven de kansen van afval van dichtbij te zien, ontstaat er meer ruimte voor participatie en motivatie aan de afvalpreventie kant.

3. Speeddaten met de afvalcoach

Het idee
We kunnen allemaal wel een beetje aanmoediging gebruiken. Lang leve de afvalcoach!
Deze lokale held begeleidt en ondersteunt inwoners bij het vergroten van hun motivatie en betrokkenheid bij afval. Bewustwording en nieuwsgierigheid creëren spelen daarbij een belangrijke rol.

Afhankelijk van de ruimte op de milieustraat creëren we een speciale plek waar de afvalcoach inwoners ontvangt voor een gesprek. Er kunnen vragen worden gesteld aan de coach maar andersom natuurlijk ook. De coach nodigt bezoekers actief uit even stil te staan bij veel voorkomende problemen op bijvoorbeeld de milieustraat. Bij grote drukte worden de gesprekjes beperkt tot 5 à 10 minuten.

Heeft jouw gemeente nog geen afvalcoach? Op deze pagina vind je inspiratie en een handleiding om het te organiseren.

Het doel
Met dit concept testen we of er behoefte is aan een afvalcoach (daar waar hij/zij nog ontbreekt). Op milieustraten waar afvalcoaches al wel actief zijn, kijken we wat er nodig is om het maximale uit deze rol te halen. Zowel on- als offline.

4. Wayfinding

Het idee
Communicatie is key, ook op de milieustraat. Om het afval scheiden op de milieustraat te verbeteren, ontwikkelden wij een nieuwe wayfinding. Hierin maken we gebruik van een herkenbaar beeld, pictogrammen en opvallende kleuren.

Het doel
Met de nieuwe wayfinding creëren we een aantrekkelijke milieustraat. Waar fracties herkenbaar zijn, waar je met een goed gevoel je spullen achterlaat en waarmee je als gemeente laat zien dat afval ook iets leuks en moois kan zijn.

Ook bieden we door het gebruiken van pictogrammen, mensen die de Nederlandse taal niet beheersen de kans om hun afval in te zamelen op de juiste plek.

5. Workshops

Het idee
Wanneer grote thema’s als circulariteit een ver-van-je-bed-show zijn weet je soms niet waar je moet beginnen. Waarom is het belangrijk voor jou als inwoner om er iets mee te doen?

Als alternatief op een informatieve flyer bieden we de bezoekers de kans om mee te doen aan een workshop over de circulaire economie. In samenwerking met een lokale ondernemer krijg je inzicht en handvatten waarmee je thuis aan de slag kunt.

Het doel
Met deze workshop brengen we het concept ‘van afval naar grondstof’ dichtbij. Door de materie even in handen te hebben geef je een stuk van de verantwoordelijkheid terug en leer je als bezoeker wat de mogelijkheden zijn wanneer jij afval voorkomt, recyclet of beter scheidt.

Het workshopaanbod verschilt per gemeente.

6. Aanpakkers gezocht!

Het idee
Met Afval van Utrecht kleuren we niet alleen binnen de lijntjes die er al zijn, maar kijken we ook welke spelregels juist eens anders zouden moeten. Wat moeten we veranderen of gedogen om de weg voor een circulaire economie vrij te maken? Ook het beleid voor en op de milieustraat is misschien wel aan vernieuwing toe.

Op de open dag willen wij kijken hoe bezoekers naar het beleid en de regels kijken. We zetten een tekentafel neer met beleidskwesties: wat zou jij doen als je beleidsmaker bent? Het hoeft daarbij niet alleen te gaan over wet- of regelgeving die specifiek op de milieustraat ziet, maar ook over afvalbeleid in het algemeen.

Beleid maken is niet alleen voor politiek of experts. Je hebt als inwoners ontzettend veel invloed en kennis, dus: laat van je horen!

Het doel
We willen input ophalen bij bezoekers over beleid: wat vind je er eigenlijk van en wat heb je nodig? Door mensen de ruimte te geven om hierover na te denken en met suggesties te komen, willen we de sfeer proeven. Misschien lopen bezoekers al een tijdje tegen dezelfde beleidsproblemen aan die wij over het hoofd zien, of misschien hoeft er wel helemaal niets te veranderen. We onderzoeken samen wat er nodig is om een stap verder te komen.

Monitoring tools

Om de zin en onzin van ideeën te meten kun je gebruik maken van de volgende instrumenten.

Meting van het sentiment > hoe ervaart men de milieustraat in deze vorm?
Door middel van een enquête.

Doorstroomfunctie meten > kost de inzameling meer tijd? Is het drukker?
Door middel van telling of automatische meting.

Input van de tekentafel > de ideeën die inwoners indienen zeggen iets over hun kennis, betrokkenheid en motivatie

Aanmeldingen > wanneer er vooraf aanmelding plaatsvindt van een activiteit zegt dit iets over motivatie en betrokkenheid.

Observatie > een oud maar vertrouwd middel om gedrag in kaart te brengen.

Schonere fracties > leveren al deze inspanningen op dat men ander scheidingsgedrag vertoont? Biedt een gesprek een beter handelingsperspectief? Alle tools moeten ook zichtbaar terugkomen in de recycling.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen