Stappenplan

Veel gemeenten hebben een milieustraat. Veel van deze plekken zijn verouderd en toe aan een nieuw plan. In 2050 hopen we alle milieustraten in Nederland in te kunnen zetten voor niet alleen het inzamelen van grof huishoudelijk afval maar ook te gebruiken om grondstoffen te winnen en her te gebruiken.

Lees meer

In acht stappen naar een toekomstbestenige milieustraat

De stap om van oude milieustraat naar toekomstbestendige milieustraat te gaan is voor veel gemeenten die deelnemen aan de AVU te groot. Daarom bieden we een tussenstap aan die makkelijk en snel vooruitgang brengt naar een circulaire economie. Op weg naar 2050.

De komende 8 stappen zijn een aanzet om je op weg te helpen naar die toekomstbestendige milieustraat.

Stap 1

Beleid

Een nieuwe economie vraagt om nieuwe spelregels: wat moeten we veranderen of gedogen om de weg vrij te maken?

Stap 2

Ruimtelijke interventie

De bestaande locatie biedt misschien geen ruimte voor nieuwe activiteiten. Maar wat kan er binnen of buiten de bestaande ruimte wel bij? We kijken naar herinrichting, maar op termijn kan nieuwbouw of renovatie de vervolgstap zijn.

Stap 3

Communicatie

We wijzen niet met een vinger maar we wijzen de weg. Om het verantwoordelijkheidsgevoel bij inwoners te vergroten betrekken we hen bij de inzameling door anders naar hen te communiceren: wij gooien hier niets weg, wij verzamelen, doe je mee?

Stap 4

Reuring

Mensen hebben koffie nodig, of een lekker kopje thee. Trek een horecaondernemer aan die mensen de ruimte biedt om te blijven plakken. Dit kan al heel eenvoudig met een karretje of bouwkeet.

Stap 5

Business development

Grondstof zoekt ondernemer. Werf interessante bedrijven, ondersteun hen met ruimte en zichtbaarheid. Vraag hen actief gebruik te maken van de milieustraat en zet hen in voor projecten en innovatie.

Stap 6

Economie

Welke (nieuwe) banen kunnen/moeten er ontstaan of welke bestaande moeten meebewegen om relevant te blijven in de toekomst?

Stap 7

Infrastructuur

In overleg met de verwerker moet gezocht worden naar de ideale balans tussen blijven plakken en betrokkenheid versus praktische werkzaamheden.

Stap 8

Impact

Het is een feestje om naar de milieustraat te gaan! Inwoners begrijpen dat dit de plek is waar impact kan worden gemaakt.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen