In een video van 2 minuten nemen we jou mee naar het scheiden van gft-afval thuis, de verwerking van gft-afval en tot slot naar de boer, die met het compost van gft bijvoorbeeld groenten kweekt.
Gft-afval begint bij jou thuis. Hier heb jij al de keuze wat je met dit afval gaat doen. Je kunt er bijvoorbeeld oesterzwammen van kweken of je gft-afval in een wormenhotel gooien. Gft-afval is eigenlijk helemaal niet vies. Sterker nog, het zit boordevol waardevolle stoffen die we hard nodig hebben. Wist je dat veel van jouw eten of de planten in de tuin hartstikke lekker groeien dankzij dat gft?
Jouw gft-afval komt terecht bij een afvalverwerkingsbedrijf. Wanneer het hier naar binnen wordt gebracht gaat er een heel belangrijk proces in werking waarbij wordt gecontroleerd hoe schoon jouw gft is. Vervuild gft mag het niet het proces in. Het schone gft gaat in een vergister, waar allemaal kleine beestjes in zitten die energie uit het gft halen. Na het vergisten gaat het restproduct, dat noemen we digestaat, samen met het verse gft de composteerhallen in om 2 tot 3 weken te composteren. Hierna gaat het via een lopende band naar de nabewerking. In de nabewerking wordt alles van elkaar gescheiden. Hier wordt ook het belangrijkste product uit het gecomposteerde gft gehaald, namelijk: de compost! Een indrukwekkend proces maar vooral, heel belangrijk! Want tijdens het scheiden kom je nog veel glas of plastic tegen, en dat is niet de bedoeling.
Al die stappen leiden samen tot deze grote berg compost. En die wordt bijvoorbeeld weer gebruikt door de boer op het land. Daarom moet het super schoon zijn! Schone compost verrijkt de bodem en zorgt ervoor dat de oogst beter groeit. Logisch ook, want de organische stoffen uit het gft zitten hierin opgeslagen. De boer kan deze organische stoffen goed gebruiken om nieuwe producten op te verbouwen.
Daar is ‘ie dan! In een video van 2 minuten nemen we jou mee naar het scheiden van gft-afval thuis, de verwerking van gft-afval en tot slot naar de boer, die met het compost van gft bijvoorbeeld groenten kweekt.