Bijplaatsingen

De afvalcontainer is vol, je bent het pasje vergeten of het afval past er niet meer bij. Wat het excuus ook is, afval naast de container zetten zou geen optie moeten zijn. Voor veel gemeenten is bijplaatsing van afval een hoofdpijndossier. Het kost veel tijd en geld om het afval op te ruimen en het zorgt voor overlast in de buurt.

Lees meer

Het kan ook anders

Bij Afval van Utrecht zien we een container als meer dan alleen een plek om afval achter te laten. Het is een ideale plek om te communiceren en een positieve boodschap over te brengen. Communicatie inzetten om gedragsverandering teweeg te brengen werkt namelijk het beste op de locaties waar dat gedrag ook daadwerkelijk plaatsvindt.

We kijken niet alleen naar communicatie, maar ook naar de container als onderdeel van een omgeving. Wat kunnen we in die omgeving veranderen om inwoners beter in staat te stellen hun afval op de juiste manier in te zamelen? De afvalcontainer is nu vaak een saai, grijs en log ding, dat niet echt inspireert. Wat nou als we van een container een ontmoetingsplaats maken? Met kleine aanpassingen en weinig middelen kunnen we al een heel eind komen.

Denk aan planten en bloemen rondom de container, waardoor het een groen tafereel wordt. Zet er een pergola overheen, plaats er een bankje naast en trek inwoners aan door er een buurtboekenkast naast te zetten. Zo maken we de container een plek die van iedereen in de buurt is en waar iedereen gezamenlijk een verantwoordelijkheid voor voelt. Daar zet je dus niet zomaar een vuilniszak meer naast!

Projecten