Wayfinding op de milieustraat

Communicatie is key, ook op de milieustraat. Als we willen dat inwoners hun grondstoffen beter inzamelen en inleveren op de milieustraat, moeten we hen ook zo goed mogelijk in staat stellen om dit te doen. Hoe zetten wij communicatie in bij het stimuleren van duurzaam gedrag op de milieustraat?

Lees meer

Het idee en onze uitgangspunten

In 2022 hebben wij een uitgebreide inventarisatie uitgevoerd op meerdere milieustraten en met verschillende gemeenten. Al snel kwamen we tot de conclusie dat wayfinding (ofwel bewegwijzering) een essentieel element is op de milieustraat én zonder al te grote investering een goede communicatiekans vormt. De borden met daarop de verschillende afvalstromen die worden ingezameld of borden die bezoekers welkom heten, zijn niet alleen bedoeld om mensen op weg te helpen, maar geven ook een eerste sfeerimpressie. 

 

Ontwerp en aanpak van Afval van Utrecht

Bij het ontwikkelen van ons ontwerp zijn we uitgegaan van tekst, beelden en kleuren die bij elke afvalstroom gangbaar zijn. Niet alleen de pictogrammenset voor huishoudelijke afvalstromen van Rijkswaterstaat, maar ook voorbeelden uit binnen- en buitenland hebben ons geïnspireerd. Vervolgens hebben we de ontwerpen gefinetuned in samenspraak met een aantal gemeenten die we als klankbord raadpleegden. Zo hebben we uiteindelijk een standaard huisstijl ontwikkeld die in elke gemeente te implementeren is.

Om te voorkomen dat borden verwarring of vraagtekens bij bezoekers veroorzaken, zijn duidelijkheid en herkenbaarheid de belangrijkste uitgangspunten van onze wayfinding. Jong, oud, anderstalig, geletterd of ongeletterd: iedereen zou in één oogopslag moeten kunnen zien welke afvalstroom waar wordt ingezameld. Daarom bestaan onze ontwerpen uit een combinatie van beeld, tekst en kleur. Ook uniformiteit in de provincie draagt bij aan herkenbaarheid. Hoe meer gemeentelijke milieustraten dezelfde wayfinding gebruiken, des te groter de bekendheid met afvalstromen er bij inwoners in zal slijten. 

Tot slot zorgt de Afval van Utrecht-wayfinding voor een frisse, aantrekkelijke en professionele uitstraling op de milieustraat. Om inwoners bij de transitie naar de circulaire economie te betrekken en hen in staat te stellen hun gedrag te verduurzamen, is een verandering in het sentiment ten aanzien van afval nodig. Ook ten aanzien van het afval (of beter, de grondstoffen!) dat op de milieustraat wordt ingezameld. Een professionele én tegelijkertijd gezellige sfeer laat zien dat een milieustraat geen vieze of onbenullige afvaldump is, maar een betekenisvolle plek van maatschappelijke waarde. Nieuwe wayfinding is een eerste stap om inwoners uit te nodigen anders naar hun afval te kijken en méér met hun grondstoffen te doen. 

Productie en materiaal

Om bovenstaande ontwerpen duurzaam in de praktijk te brengen, werken we met uitsluitend duurzame materialen. We hebben borden van gerecycled UPVC, en borden van Hennepvezel.

UPVC borden
De borden zijn stevig, licht in gewicht, waterdicht en brandwerend in de hoogste klasse. Door de herbruikbaarheid van de materialen scoort dit bord op het hoogste niveau van de VNVF duurzaamheidsindex: Goud. Het product voldoet volledig aan NEN3381:2020 en is CE-gekeurd.

Hennepvezel borden (Natural Traffic Sign)
Natural Traffic Sign is gemaakt van 100% biogebaseerde thermohardende harsen en is 's werelds eerste in zijn soort. NTS is een hoogwaardig, circulair en CO2-negatief product dat een uitstekend alternatief is voor de aluminium borden. NTS borden zijn 50% lichter dan aluminiumborden. Dit maakt productie en distributie makkelijker en goedkoper. De combinatie drager en draagconstructie draagt het CE-keurmerk en haalt een MKI-score van bijna nul.

Als een gemeente onze wayfinding op de milieustraat aanvraagt, gaan wij direct aan de slag om de borden zo snel mogelijk op maat te ontwerpen en produceren. Vanzelfsprekend zamelt niet elke gemeente dezelfde afvalstromen in of heeft dezelfde aantallen en formaten nodig. Daarom gebeurt de uiteindelijke ontwikkeling en productie van de borden altijd in overleg met de individuele gemeente en de producent.


Wil je een voorbeeld zien van de borden met en zonder tekst? Bekijk het hier!

Deze borden op jouw milieustraat?

Is de milieustraat in jouw gemeente ook toe aan een nieuwe frisse look? Vraag via deze pagina een offerte aan!

Maak er een punt van met de grondstoffengeneratie!

Wil jij ook een open dag organiseren op jouw milieustraat?

Dit jaar organiseren we op verschillende milieustraten in de provincie Utrecht de Open dag op Milieustraat. Zien hoe wij dat doen? Neem hier een kijkje.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen