Wat te doen bij bijplaatsingen

De afvalcontainer is vol, je bent het pasje vergeten of je hebt haast dus dropt de zak even snel naast de container. Wat de reden ook is, afval naast de container zetten is niet de bedoeling.

Lees meer

Afval van Utrecht aan de slag met bijplaatsing van afval

Wat kunnen we veranderen aan of om een container om inwoners beter in staat te stellen en motiveren hun afval op de juiste manier in te zamelen? De afvalcontainer is nu vaak een saai, grijs en vies ding, waar je niet snel een band mee hebt.. Wat nou als we van een container een ontmoetingsplaats, kunstwerk of groene oase maken? Met kleine aanpassingen en weinig middelen kunnen we al een heel eind komen.

Hieronder zetten wij een aantal ideeën uiteen over wat we met of rondom een container kunnen doen om bijplaatsingen te voorkomen. Kanttekening hierbij is dat elke container om een andere aanpak vraagt. In de ene buurt is de betrokkenheid of inzet om zorg te dragen voor een schone straat groter en zal inzet op communicatie alleen misschien voldoende zijn. Elders kan een taalbarrière een rol spelen of is het sentiment rondom afval dusdanig negatief dat hier eerst in algemene zin stappen in gezet moeten worden.

1. Containerkunst

Een container als kunstwerk. Waarom eigenlijk niet? Hoe containers eruit zien, heeft invloed op hoe mensen naar afval kijken. Een mooie, hippe of ‘sexy’ container trekt de aandacht op een positieve manier. Je loopt erlangs en draait je nog eens om. Op die manier versiert een container niet alleen het straatbeeld, maar heeft het ook een positieve invloed op de functie ervan. Naast of tegen een container kunstwerk zet je namelijk niet zo maar je vuilniszak of grofvuil. Met een container als kunstwerk geven we het signaal af dat het om een leuke of aantrekkelijke plek gaat, en dus niet om een dumpplaats.

Twee suggesties van ons om aan de slag te gaan met container kunst:

1a. Lokale artiest vragen

Vraag een lokale kunstenaar of ontwerper om met een creatief idee voor de container(s) in de gemeente te komen. Op die manier stimuleer je niet alleen een positief sentiment ten aanzien van afval bij inwoners, maar creëer je ook lokale werkgelegenheid en geef je een blijk van waardering aan de kunst en cultuur in de gemeente. Je hoeft dit niet op alle containers in te zetten maar begin daar waar de nood het hoogst is.

1b. Ontwerp- of tekenwedstrijd

Schrijf een ontwerp- of tekenwedstrijd uit onder kinderen of scholieren in de wijk. Naast een container die is ontworpen door een of meerdere kinderen of scholen uit de wijk zelf, zet je niet zomaar je afval neer. Kinderen zullen betrokkenheid voelen bij het thema, eigenaarschap en dit ook meenemen naar thuis.

2. Ontmoetingsplaats

Een container hoeft niet alleen een plek te zijn waar je snel je afval weggooit, maar kan ook een ontmoetingsfunctie in de buurt zijn. Voorbeeld: plaats er een pergola overheen, plaats er een bankje naast en trek inwoners aan door er een buurtboekenkast of insectenhotel naast te zetten. Zo maken we de container een plek die van iedereen in de buurt is en waar iedereen gezamenlijk een verantwoordelijkheid voor voelt. Je blijft er even hangen of spreekt iemand aan. Daar zet je dus niet zo maar een vuilniszak meer naast! Afval kent veel anonimiteit en de container faciliteert dat. Door de container of de directe ruimte daaromheen interactief en aantrekkelijk te maken voorkom je die anonimiteit en bijplaatsing.

3. Overdekte inzamelplaats

In plaats van te communiceren over bijplaatsingen met een wijzende vinger, kunnen we er ook voor kiezen om een hand uit te reiken naar inwoners door een overdekte inzamelplaats te creëren. Als het bijplaatsen van afval toch wel gebeurt, kunnen we het net zo goed faciliteren op één centrale plek in de buurt. Niet alleen zorg je er zo voor dat de waarde en kwaliteit van afvalstromen zo hoger wordt (denk aan droge in plaats van natte matrassen), ook nodigt een centrale overdekte plek uit om bijplaatsingen als terugkerend thema te behandelen.

4. Een korf voor grof vuil

Het principe van een centrale inzamelplaats in de buurt kunnen we ook in een ander jasje gieten. Net als bladkorven in de herfst, kun je ook korven voor grofvuil creëren. Iedere buurtbewoner kan alleen daar zijn grofvuil inzamelen en het grofvuil hoeft dan ook alleen daar periodiek worden opgehaald. In plaats van inwoners te verbieden hun grofvuil zomaar op straat te zetten, helpen we inwoners een handje door hier een speciale plaats voor in te richten. Deze korf hoeft overigens geen saaie en grijze hek ombouw te zijn, maar kan er leuk of mooi uit komen te zien. Het wordt echt een buurt-inzamelplek waar inwoners alleen hun grofvuil neerzetten, in plaats van een dumpplek voor al het willekeurige afval uit de buurt. Zo kan het zelfs een soort ruil- of ‘gratis op te halen’-functie krijgen. “Even langs de grofvuil korf om te kijken of er nog iets bruikbaars tussen staat!”

5. Containertuintje

Een container die temidden een ecosysteem in de straat staat. Dat klinkt misschien onwerkelijk, maar het kan met container tuintjes. De naam zegt het eigenlijk al: het gaat om een groen en plantenrijk tuintje rondom de container. Meer groen in de stad of buurt, zorgt voor meer biodiversiteit, beschutting voor insecten, berging van water en hittebestrijding. Maar óók voor minder bijplaatsing! Want het is niet alleen heel onhandig om je vuilniszak in of naast het tuintje te zetten (wanneer de ondergrondse containers worden geleegd, wordt het hele gedeelte rondom de container mee de lucht in getrokken), maar een tuintje speelt vooral ook in op de psychologische kant van bijplaatsen. Je zet je vuilniszak echt niet in een tuin vol mooie bloemen en planten. Het container tuintje heeft tot slot ook een sociale functie. De zorg voor het tuintje is de verantwoordelijkheid van alle inwoners van de buurt of straat en kan daarmee voor een hogere buurt participatie zorgen.

Aan de slag met één van deze ideeën? Wij helpen je graag verder! Wil je bovenstaande content graag in PDF downloaden? Klik dan hier.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen