Stof tot nadenken

Elk jaar een nieuwe outfit voor kerst, zomaar een nieuwe jurk voor een themafeestje of gewoon een nieuw shirtje omdat 'ie maar €5 was in de sale. Er is altijd wel een reden om nieuwe kleding te kopen. Ook als we die kleding vervolgens maar een enkele keer dragen. En wat doen we er daarna mee? Misschien laten we het verstoffen in de kast of gooien we het weg. In het beste geval brengen we het naar een kringloopwinkel.

Lees meer

Stof tot nadenken

Met ‘Stof tot nadenken’ gaan we van fast naar slow fashion: duurzame kleding in de breedste zin van het woord – met oog voor de planeet, dieren en mensen. De campagne is gericht op bewustwording én activatie. Door middel van pakkende campagnebeelden en het delen van tips & tricks inspireren we mensen tot duurzamere keuzes op gebied van kleding. Zo hebben we een gids met informatie en tips voor duurzamere kledingkeuzes, kleding ruilen, upcycling en nog veel meer! Daarnaast dagen we mensen uit om mee te doen aan de #maandzondernieuw, een maand lang geen nieuwe kleding kopen. Klinkt moeilijk, maar we maken het leuk én toegankelijk door het delen van de creatiefste tips en tricks van slow fashion influencers.

Ook meedoen met jouw gemeente?

De Stof tot Nadenken campagne bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is de #maandzondernieuw challenge en de social media campagne. Maar daarnaast zijn er nog veel meer manieren om de campagne onder de aandacht te brengen! Zo wordt er van 12 oktober t/m 12 november 2023 door de hele Provincie Utrecht indoor poster campagne gevoerd in combinatie met social media. Ook zijn er kledingruils georganiseerd vanuit de campagne, daar vertellen we je hieronder graag meer over.

Wil jij nou ook zo’n compleet campagne pakket? Neem dan contact met ons op via de button onder aan de pagina!

Organiseer een kledingruil!

Op 26 november 2022 heeft Afval van Utrecht samen met Noppes kringloopwinkel in Houten een kledingruil georganiseerd. Tijdens deze kledingruil namen deelnemers hun eigen kleding mee die zij niet meer droegen en konden zij kleding ruilen met anderen!

Hoe hebben we dat gedaan?
- Minimale inbrengst was 3 kledingstukken
- Schoenen en tassen mochten ook
- De kleding moest in nette staat zijn
- Ruilsysteem: voor elk item dat men meebracht, kregen zij een kledingmuntje. Met een kledingmuntje konden ze een ander item ruilen.

Wil jij in jouw gemeente ook een kledingruil organiseren? Bekijk hier onze handige kledingruil handleiding!

Hoe doe je mee?

Elke gemeente en de inwoners daarvan kunnen meedoen aan de slow fashion-challenge en campagne die wij “Stof tot nadenken” noemen. Onder deze noemer dagen we mensen uit om een maand lang geen nieuwe kleding te kopen en laten we alternatieven voor fast fashion zien. Er is een Stof tot nadenken-toolkit waarmee iedereen zelf aan de slag kan om campagne te voeren. Daarnaast denken wij mee met gemeenten om de campagne ook offline te voeren met bijvoorbeeld een workshop, kledingruil of talk. De campagne is voor gemeenten ook te personaliseren tot ‘Houten geeft stof tot nadenken’ bijvoorbeeld.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen