Stof tot nadenken

Elk jaar een nieuwe outfit voor kerst, zomaar een nieuwe jurk voor een themafeestje of gewoon een nieuw shirtje omdat 'ie maar €5 was in de sale. Er is altijd wel een reden om nieuwe kleding te kopen. Ook als we die kleding vervolgens maar een enkele keer dragen. En wat doen we er daarna mee? Misschien laten we het verstoffen in de kast of gooien we het weg. In het beste geval brengen we het naar een kringloopwinkel.

Lees meer

Van fast naar slow fashion

Met ‘Stof tot nadenken’ gaan we van fast naar slow fashion: duurzame kleding in de breedste zin van het woord – met oog voor de planeet, dieren en mensen.

stof-tot-nadenken

Stof tot nadenken

Kledingstukken die op een duurzame manier zijn geproduceerd, uit duurzame materialen bestaan, lang meegaan of tweedehands zijn bijvoorbeeld. Slow fashion draait daarnaast ook om een duurzame kijk op kleding: stilstaan bij het kopen van kleding en de gevolgen die dat heeft, bij jezelf te rade gaan of je dat nieuwe shirtje écht nodig hebt en op zoek gaan naar duurzame alternatieven. Die kerstoutfit van twee jaar geleden hergebruiken of vermaken, een jurkje in thema lenen van een vriendin en voor een shirtje van €5 even langs de kringloopwinkel gaan.

Kledingruil organiseren?

Op 26 november 2022 heeft Afval van Utrecht samen met Noppes kringloopwinkel in Houten een kledingruil georganiseerd. Tijdens deze kledingruil namen deelnemers hun eigen kleding mee die zij niet meer droegen en konden zij kleding ruilen met anderen!

Hoe hebben we dat gedaan?
- Minimale inbrengst was 3 kledingstukken
- Schoenen en tassen mochten ook
- De kleding moest in nette staat zijn
- Ruilsysteem: voor elk item dat men meebracht, kregen zij een kledingmuntje. Met een kledingmuntje konden ze een ander item ruilen.

Wil jij in jouw gemeente ook een kledingruil organiseren? Bekijk hier onze handige kledingruil handleiding!

Hoe doe je mee?

Elke gemeente en de inwoners daarvan kunnen meedoen aan de slow fashion-challenge en campagne die wij “Stof tot nadenken” noemen. Onder deze noemer dagen we mensen uit om een maand lang geen nieuwe kleding te kopen en laten we alternatieven voor fast fashion zien. Er is een Stof tot nadenken-toolkit waarmee iedereen zelf aan de slag kan om campagne te voeren. Daarnaast denken wij mee met gemeenten om de campagne ook offline te voeren met bijvoorbeeld een workshop, kledingruil of talk. De campagne is voor gemeenten ook te personaliseren tot ‘Houten geeft stof tot nadenken’ bijvoorbeeld.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen