Duurzaam tot in de puntjes

Tijdens Kerst 2022 hebben we inwoners gemotiveerd om de feestdagen nét een tikkeltje groener aan te pakken! We gooien met elkaar namelijk een hoop weg in deze periode en dat is zonde. En dat tikkeltje groener, dat is eigenlijk heel makkelijk!

Lees meer

Duurzaam tot in de puntjes campagne

De feestdagen zijn natuurlijk een tijd van feestvieren en genieten. Helaas komt hier nog (te) veel afval bij kijken. Met deze campagne geven wij inwoners van gemeenten tips voor het vieren van een duurzame(re) Kerst en feestdagen. Met deze tips maken we de feestdagen duurzamer en soms zelfs goedkoper, zonder dat dit ten koste gaat van de gezelligheid.

 

Wat wij de inwoners als tips meegeven? Dat lees je hieronder.

Pieken doe je zo!

Soms zien inwoners door de bomen het bos niet meer. Om ze een handje te helpen groenere keuzes te maken, voorzien wij ze van een lijstje:

1. De feestdagen zijn om te pieken natuurlijk. Wist je dat je bijna al je kerstversiering gewoon bij de kringloop kunt vinden?
2. Een herplantbare boom is al op meerdere plekken in Utrecht te vinden Bijvoorbeeld bij Duurzame Kerstbomen, Circle That, ’n Groene Kans (Groenekan) en BeterBoompje.
3. Nep of naalden? Wist je dat je op marktplaats.nl duizenden kunstbomen kunt vinden voor een habbekrats?
4. Wil je een echte kerstboom die je daarna in de tuin kan planten? Kies voor een kerstboom met een grote kluit in een pot en geef veel water.
5. Zelf duurzaam zagen? Dit kan onder andere bij de Kerstboomkwekerij Van Zijl in Bunnik.
6. Huur een kerstboom bij duurzame-kerstbomen.nl.
7. Koop je kerstboom in de buurt, een lang ritje met de auto vindt het milieu ook niet al te fijn.

Geef groen!

Niets is zo leuk als familie en vrienden blij maken met cadeautjes. Maar hoe doe je dit zonder een grote impact te maken op het milieu? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet:

1. Tweedehands is top! Op sites zoals marktplaats.nl of bij de plaatselijke kringloop zijn vaak allerlei geschikte cadeautjes te vinden. Misschien heb je jouw cadeautje zelfs al wel in huis.
2. In plaats van nieuwe spullen geven kun je ook afspreken om spullen die je al hebt te ruilen. Zo geef je iets wat je niet meer gebruikt een nieuw leven.

Duurzaam dineren

Iedereen verheugt zich erop: het eten tijdens de feestdagen. Uitpakken met kerst of juist groots dineren met oud en nieuw is voor velen een jaarlijks ritueel. Maar hoe zet je eigenlijk een duurzaam diner in elkaar? We gaven inwoners wat tips om dit voor elkaar te krijgen:

1. Kies voor groen! Door vegetarisch of veganistisch te koken maak je direct impact op het milieu.
2. Ieder seizoen zijn eigen groen(te)! Groeten en fruit die dit seizoen in Nederland verbouwd kunnen worden, zijn minder schadelijk voor het milieu dan geïmporteerde groenten. Vaak staat er in de winkel aangegeven welke groenten uit Nederland komen.
3. Kringloopwinkels hebben vaak een overvloed aan servies. Vaak heb je binnen een paar minuten al een leuk setje kerstservies samengesteld. Zo stel je voor een appel en een ei een kerstdiner samen.

Naar familie en vrienden

De feestdagen zijn dé tijd van het jaar om met familie bij elkaar te komen. Van heinde en ver komen vrienden samen om van elkaars gezelschap te genieten. Dit betekent ook dat er ontzettend veel transport plaatsvindt in december. Hoe we tips gaven om dit duurzaam te doen? Lees het hieronder:

1. Samen uit, Samen thuis. Ga gezellig carpoolen! Door samen gebruik te maken van een auto bespaar je niet alleen geld, maar zorg je ook voor de planeet.
2. Heb je zelf geen auto maar wil je wel naar familie? Dan kun je gebruikmaken van deelauto’s. Zo kun je op een groene manier op weg naar het kerstdiner.
3. Wil of kun je niet met de auto reizen. Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor het openbaar vervoer. De dienstregeling tijdens de feestdagen komt vaak overeen met die op zondag.

Tweedehands chique

Tijdens de feestdagen is de verleiding bij veel mensen groot om nog even snel wat nieuwe kleding te bestellen. Nog even snel een kersttrui of een jurkje voor bij het kerstdiner. Gelukkig zijn er duurzame manieren om goed voor de dag te komen!

1. Maak gebruik van tweedehands kledingplatforms zoals Vinted om je kerstinkopen te doen. Zo draag je bij aan een circulaire kerst.
2. Wil je toch echt een nieuwe kersttrui. Probeer dan om duurzame producten aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld op christmassweats.nl kersttruien van organisch katoen kopen.

Zonder knal maak je juist impact!

We gaven inwoners ook mee dat zonder vuurwerk af te steken zij ook knallend 2023 in konden komen. Maak direct impact door minder of zelfs geen vuurwerk meer af te steken. Zo voorkomen ze vervuiling en beschermen ze het milieu. Vaak hoeven inwoners het vuurwerk niet eens te missen. Steeds meer steden kiezen voor een gereguleerde vuurwerkshow.

De duurzaam tot in de puntjes campagne voeren

Hoe gaan wij te werk?

Wil jij deze campagne ook voeren in jouw gemeente? Dat kan! Afval van Utrecht zorgt voor op maat gemaakte social media posts en drukwerk. Zodra de posters gedrukt zijn gaan we op zoek naar de juiste plekken waar we de posters kunnen verspreiden, we gaan met inwoners in gesprek en op deze manier hopen we inwoners van jouw gemeente te inspireren om een duurzamere kerst te vieren.

Deze campagne aanvragen kan via de aanmeld knop hieronder.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen