Duurzaam tot in de puntjes

Gedurende de Feestdagen motiveren we inwoners om de feestdagen nét een tikkeltje groener aan te pakken! We gooien met elkaar namelijk een hoop weg in deze periode en dat is zonde. En dat tikkeltje groener, dat is eigenlijk heel makkelijk! Hieronder zie je wat we inwoners meegeven en hoe we samen de Feestdagen duurzamer aanpakken.

Lees meer

Duurzaam tot in de puntjes campagne

De feestdagen zijn natuurlijk een tijd van feestvieren en genieten. Helaas komt hier nog (te) veel afval bij kijken. Met deze campagne geven wij inwoners van gemeenten tips voor het vieren van een duurzame(re) Kerst en feestdagen. Met deze tips maken we de feestdagen duurzamer en soms zelfs goedkoper, zonder dat dit ten koste gaat van de gezelligheid.

 

Wat wij de inwoners als tips meegeven? Dat lees je hieronder.

Pieken doe je zo!

Het einde van het jaar is in zicht! Dat betekent voor veel mensen feest. Wat je ook viert; Sinterklaas, Chanoeka, Kerst, Oud en Nieuw, wij denken graag met je mee om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Want, je zal het vast herkennen, we consumeren er flink op los in deze maand. Daarom geven we je hier wat groene tips voor bewuste feestdagen, zo wordt het een feestje voor jou én voor de wereld om je heen!

Geef groen!

Niets is zo leuk als je familie en vrienden blij maken met cadeautjes. Maar hoe doe je dit zonder een grote impact te maken op het milieu? Wij zetten wat tips op een rijtje:

1. Geef groen en kijk eens op Marktplaats of ga naar de kringloop. Er bestaan al zoveel leuke cadeaus op de wereld, dus ga op tweedehands-safari en scoor een uniek cadeau!

2. Maak er een spel van! Wist je dat er dobbelspellen bestaan waarbij je eigen spullen met elkaar ruilt? Zo heeft jouw vriend(in) misschien wel een hele leuke kandelaar die niet meer wordt gebruikt, en bemachtig je die in ruil voor een boek dat jij al 4 keer hebt uitgelezen!

3. Wordt creatief! Zelf een cadeau maken voor je geliefden, dat is pas attent! Wat dacht je van een beschilderde plantenpot, of een huisgemaakte chocoladereep met al je favoriete toppings?

Duurzaam dineren

Je kan je er het hele jaar al op verheugen: het eten tijdens de feestdagen. Uitpakken met kerst of juist groots dineren met oud en nieuw is voor velen een jaarlijks ritueel. Maar hoe zet je eigenlijk een duurzaam diner in elkaar?

1. Ontdek de eindeloze mogelijkheden van plantaardige ingrediënten! Met de keuze voor minder vlees en zuivel maak je direct impact op het klimaat. Er zijn talloze kookboeken en websites waar je de heerlijkste feestrecepten kunt vinden die volledig plantaardig zijn.

2. Kies lokaal! Kijk eens op de seizoensgroente kalender om te zien wat er in het seizoen is. Ingrediënten die dit seizoen in Nederland verbouwd worden, zijn minder schadelijk voor het milieu dan groenten die van ver komen. Dan heb je ook nog eens een leuk verhaal te vertellen aan je tafelgenoten!

Huur een boom!

Vier je Kerst? Grote kans dat je dan een kerstboom in huis gaat halen. Maar niet elke kerstboom is hetzelfde! Met een duurzame kerstboom kun jij echt een verschil maken.

1. Nep of naalden? Een neppe boom kun je ieder jaar weer opnieuw gebruiken. En tegenwoordig heb je hele goede nepperds! Helemaal voor groen gaan? Kijk eens op marktplaats of ga naar de kringloop en scoor die parel voor een habbekrats!

2. Toch liever een echte boom? Kies dan voor een boom die je huurt of laat herplanten. Door heel het land zijn er locaties waar je een boom met kluit kunt huren, die na afloop weer teruggeplant wordt in de natuur. Op de website van Duurzame Kerstbomen vind je alle uitgiftepunten in Nederland.

3. Haal een kerstboom uit de buurt. Een lange rit met de auto naar de ophaallocatie is ook niet al te best voor het milieu.

4. Boom op de fiets! De meeste kerstbomen kun je prima ophalen met een bakfiets. Scheelt een rit met de auto, en het is ook nog eens super leuk. In de meeste steden kun je een Cargoroo elektrische bakfiets huren om jouw boom van A naar B te vervoeren. Plezier gegarandeerd!

Oud is goud!

Laat je huis, tuin of kerstboom schitteren deze feestdagen met duurzame versiering! Die sparkle scoor je heel makkelijk bij de kringloop of op marktplaats. Lampjes, kaarsen, kerstballen, servies, noem het maar op. Alles wat jij zoekt, bestaat al! Nieuw kopen hoeft dus echt niet.

In een creatieve bui? Maak dan je versiering zelf, zonder afval! Zo maak je leuke slingers van gedroogd fruit, of kerstballen van dennenappels. Ook leuk om te doen met de kids!

Ook cadeautjes kun je heel gemakkelijk duurzaam inpakken. Je hebt vast thuis wel een oude krant, stuk stof, of leuk lintje liggen. Daarmee geef je karakter aan je cadeau, en hoeven er geen bomen gekapt te worden voor je inpakpapiertje.

Tweedehands chique

Tijdens de feestdagen is de verleiding bij veel mensen groot om nog even snel wat nieuwe kleding te bestellen. Nog even snel een kersttrui of een jurkje voor bij het kerstdiner. Gelukkig zijn er duurzame manieren om goed voor de dag te komen!

1. Maak gebruik van tweedehands kledingplatforms zoals Vinted om je kerstinkopen te doen. Zo draag je bij aan een circulaire kerst.
2. Wil je toch echt een nieuwe kersttrui. Probeer dan om duurzame producten aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld op christmassweats.nl kersttruien van organisch katoen kopen.

No waste feest

Tijdens de feestdagen wordt er helaas nog veel afval geproduceerd. Restanten van je feestmaal, inpakpapier, verpakkingen, noem het maar op. Hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw feest zo min mogelijk schade aanricht aan de wereld?

1. Leftovers van je feestmaal? Wordt creatief en maak van je kliekjes een volledig nieuwe maaltijd! Of pak het in in kleine ‘cadeautjes’ en geef het aan je buren.

2. Inpakpapier kan prima nog een keer gebruikt worden! Als je het netjes uitpakt, kan het gerust nog een ronde mee. Bovendien heb je dan altijd wat pakpapier achter de hand, zonder naar de winkel te hoeven!

3. Jouw versiering wil gezien worden! Dus hoppa, alles in een goede opbergdoos en bewaren die handel. Ben je het toch echt zat, breng het dan naar een kringloop, dan kan het volgend jaar weer schitteren bij iemand anders thuis!

Naar familie en vrienden

De feestdagen zijn dé tijd van het jaar om met familie bij elkaar te komen. Van heinde en ver komen vrienden samen om van elkaars gezelschap te genieten. Dit betekent ook dat er ontzettend veel transport plaatsvindt in december. Hoe we tips gaven om dit duurzaam te doen? Lees het hieronder:

1. Samen uit, Samen thuis. Ga gezellig carpoolen! Door samen gebruik te maken van een auto bespaar je niet alleen geld, maar zorg je ook voor de planeet.
2. Heb je zelf geen auto maar wil je wel naar familie? Dan kun je gebruikmaken van deelauto’s. Zo kun je op een groene manier op weg naar het kerstdiner.
3. Wil of kun je niet met de auto reizen. Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor het openbaar vervoer. De dienstregeling tijdens de feestdagen komt vaak overeen met die op zondag.

Zonder knal maak je juist impact!

We gaven inwoners ook mee dat zonder vuurwerk af te steken zij ook knallend 2023 in konden komen. Maak direct impact door minder of zelfs geen vuurwerk meer af te steken. Zo voorkomen ze vervuiling en beschermen ze het milieu. Vaak hoeven inwoners het vuurwerk niet eens te missen. Steeds meer steden kiezen voor een gereguleerde vuurwerkshow.

De duurzaam tot in de puntjes campagne voeren

Hoe gaan wij te werk?

Wil jij deze campagne ook voeren in jouw gemeente? Dat kan! Afval van Utrecht zorgt voor op maat gemaakte social media posts en drukwerk. Zodra de posters gedrukt zijn gaan we op zoek naar de juiste plekken waar we de posters kunnen verspreiden, we gaan met inwoners in gesprek en op deze manier hopen we inwoners van jouw gemeente te inspireren om de Feestdagen net wat duurzamer te vieren.

Deze campagne aanvragen kan via de aanmeld knop hieronder.

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen