Stof tot nadenken

Koop een maand lang geen nieuwe kleding! Download de Stof tot nadenken- gids en ga aan de slag met de challenge. Leer hoe jij je eigen kleding kunt repareren, ga naar een kledingruil of richt je kast eens anders in.

Lees meer
stof-tot-nadenken

Van fast naar slow fashion

Met ‘Stof tot nadenken’ gaan we van fast naar slow fashion: duurzame kleding in de breedste zin van het woord - met oog voor de planeet, dieren en mensen. Kledingstukken die op een duurzame manier zijn geproduceerd, uit duurzame materialen bestaan, lang meegaan of tweedehands zijn bijvoorbeeld. Slow fashion draait daarnaast ook om een duurzame kijk op kleding: stilstaan bij het kopen van kleding en de gevolgen die dat heeft, bij jezelf te rade gaan of je dat nieuwe shirtje écht nodig hebt en op zoek gaan naar duurzame alternatieven. Die kerstoutfit van twee jaar geleden hergebruiken of vermaken, een jurkje in thema lenen van een vriendin en voor een shirtje van €5 even langs de kringloopwinkel gaan.

Gelijk aan de slag? Bekijk onze Instagram of download de Stof tot nadenken-gids.

Kledingruil Noppes kringloopwinkel

Op 26 november 2022 heeft Afval van Utrecht samen met Noppes kringloopwinkel in Houten een kledingruil georganiseerd. Tijdens deze kledingruil namen deelnemers hun eigen kleding mee dat zij niet meer dragen en konden zij kleding ruilen met mensen die dat ook deden!

Hoe hebben we dat gedaan?
- Minimale inbrengst was 3 kledingstukken
- Schoenen en tassen mochten ook
- De kleding moesten in nette staat zijn
- Ruilsysteem: voor elk item dat men meebracht, kregen zij een kledingmuntje. Met een kledingmuntje konden ze een ander item ruilen.

Wil jij ook een kledingruil organiseren? Bekijk hier onze handige kledingruil handleiding!

Hoe doe je mee?

Samen kopen we een maand lang geen nieuwe kleding. Hoe we dat doen? Door dagelijks een online Instagram challenge aan te gaan, gaan we in gesprek over de fashion industrie en de impact die jij kunt maken door geen nieuwe dingen te kopen. Download de Stof tot nadenken-gids en laat je inspireren! Iedere dag delen we praktische tips en duiken we in de materie om van fast en slow fashion te gaan. Van snelle naar langzame mode, horen we je denken? Ja zeker!