Stof tot nadenken

Koop een maand lang geen nieuwe kleding! Download de Stof tot nadenken- gids en ga aan de slag met de challenge. Leer hoe jij je eigen kleding kunt repareren, ga naar een kledingruil of richt je kast eens anders in.

Lees meer

Van fast naar slow fashion

Met ‘Stof tot nadenken’ gaan we van fast naar slow fashion: duurzame kleding in de breedste zin van het woord - met oog voor de planeet, dieren en mensen. Kledingstukken die op een duurzame manier zijn geproduceerd, uit duurzame materialen bestaan, lang meegaan of tweedehands zijn bijvoorbeeld. Slow fashion draait daarnaast ook om een duurzame kijk op kleding: stilstaan bij het kopen van kleding en de gevolgen die dat heeft, bij jezelf te rade gaan of je dat nieuwe shirtje écht nodig hebt en op zoek gaan naar duurzame alternatieven. Die kerstoutfit van twee jaar geleden hergebruiken of vermaken, een jurkje in thema lenen van een vriendin en voor een shirtje van €5 even langs de kringloopwinkel gaan.

Van 12 oktober t/m 12 november 2023 dagen we je uit om een maand lang geen nieuwe kleding te kopen, #maandzondernieuw, noemen we dat. Op Instagram delen we tips & tricks om het zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, en wie weet zie je onze posters wel hangen in jouw gemeente!

Gelijk aan de slag? Bekijk onze Instagram of download de Stof tot nadenken-gids.


Wat kun jij doen?

Wat leuk dat je hier bent! Dat betekent dat je interesse hebt in duurzamer omgaan met textiel, en wie weet doe je wel mee met de #maandzondernieuw challenge! Om je op weg te helpen hebben we een hoop tips & tricks waarmee jij een echte slow-fashion-expert wordt. Daar komen ze!

Reduce, reuse, recycle
Deze leus heb je vast eerder gehoord, en dat is niet voor niks! Het is namelijk hét credo als het gaat over duurzaam gebruik van grondstoffen, zoals textiel. Verminder de hoeveelheid kleding die je koopt, hergebruik je bestaande garderobe, of recycle een oud shirt door het bijvoorbeeld te upcyclen of repareren!

Minder nieuw
Voor één nieuwe spijkerbroek is zo’n 2781 liter water nodig, en worden veel pesticiden, kleurstoffen en schadelijke technieken gebruikt. Dat is in alle opzichten niet goed voor mens, dier en planeet. Daarnaast is veel goedkope kleding van slechte kwaliteit wat ervoor zorgt dat het na één seizoen zo goed als versleten is. Zo kopen we in Nederland gemiddeld 46 kledingstukken per jaar, maar gooien er ook 40 weg. Zonde!

Meer hergebruik
Er zijn vele manieren om minder nieuw te kopen. Kringloopwinkels liggen vol met tweedehands parels. Of organiseer eens een kledingruil met je vrienden! We hebben een gids hiervoor ontwikkeld waar je alles in kunt vinden. Maak kennis met je lokale kledingmaker, volg een cursus kleding upcyclen, of google simpelweg even op ‘upcyclen kleding’. Er gaat geheid een wereld voor je open!

Wordt creatief
Duurzaam omgaan met textiel vraagt om creativiteit, en dat is nou juist zo leuk eraan. Jouw ge-upcyclede shirt is namelijk het énige exemplaar ter wereld, en jij hebt ‘m! Wedden dat het mensen opvalt? Zo inspireert jouw creativiteit ook anderen om stil te staan bij het gebruik van hun garderobe.

kleding

Tips van echte slow fashion experts

Ben jij ook benieuwd naar de tips van echte slow fashion experts? Hoe upcyclen zij hun kleding, wat zijn de nieuwste trends op dit gebied? We laten het je zien! Tijdens de Stof tot Nadenken campagnemaand van 12 oktober t/m 12 november delen we op onze Instagram tips & tricks van toonaangevende slow fashion influencers. Wedden dat jij het ook kunt? We zijn benieuwd! Deel ook jouw tips en inzichten via #maandzondernieuw en inspireer mede-deelnemers.

Kledingruil Noppes kringloopwinkel

Op 26 november 2022 heeft Afval van Utrecht samen met Noppes kringloopwinkel in Houten een kledingruil georganiseerd. Tijdens deze kledingruil namen deelnemers kleding mee die ze niet meer droegen en konden dit ruilen met anderen!

Hoe hebben we dat gedaan?
- Minimale inbrengst was 3 kledingstukken
- Schoenen en tassen mochten ook
- De kleding moesten in nette staat zijn
- Ruilsysteem: voor elk item dat men meebracht, kregen zij een kledingmuntje. Met een kledingmuntje konden ze een ander item ruilen.

Wil jij ook een kledingruil organiseren? Bekijk hier onze handige kledingruil handleiding!

Hoe doe je mee?

Samen kopen we een maand lang geen nieuwe kleding. Hoe we dat doen? Door dagelijks een online Instagram challenge aan te gaan, gaan we in gesprek over de fashion industrie en de impact die jij kunt maken door geen nieuwe dingen te kopen. Download de Stof tot nadenken-gids en laat je inspireren! Iedere dag delen we praktische tips en duiken we in de materie om van fast en slow fashion te gaan. Van snelle naar langzame mode, horen we je denken? Ja zeker!