Alles behalve… Plastic

Je kent het vast wel. Je bent in de supermarkt en hebt net je favoriete appels met gezond rood blosje uitgezocht, en dan realiseer je je dat het herbruikbare zakje nog thuis in de keukenla ligt. Kan gebeuren! Dan stop je de appels toch gewoon in je capuchon? Of jongleer ze mee naar huis. Alles behalve... dat plastic zakje.

Lees meer

Plastic weg ermee!

Je kent het vast wel. Je bent in de supermarkt en hebt net je favoriete appels met een gezond rood blosje uitgezocht, en dan realiseer je je dat het herbruikbare zakje nog thuis in de keukenla ligt. Kan gebeuren! Dan stop je de appels toch gewoon in je capuchon? Of jongleer ze mee naar huis. Alles behalve... dat plastic zakje. Grapje natuurlijk, maar met deze campagne laten we je zien hoe het wél kan. Plastic besparen doen we samen!

Plasticvrij in actie

Tijdens de campagnemaand organiseren we maar liefst drie activiteiten in samenwerking met Zero Waste Nederland, waar jij gratis bij kunt zijn! Hieronder vind je meer informatie, en de link voor inschrijving. Vol = vol!

Wandeltours
Zero Waste Nederland organiseert twee wandeltours tijdens de campagne, een in Woerden op 16 maart, en een in Wijk bij Duurstede op 30 maart. Tijdens de wandeling leer je afvalvrij shoppen bij jou in de buurt, neemt een lokale gids je mee langs plasticvrije hotspots, en is er ruimte voor al jouw vragen. Deze edities van de wandeltours zijn kosteloos bij te wonen. Schrijf je in via onderstaande links, per wandeling is er plek voor 15 personen.

Woerden
16 maart, van 10:00 tot 12:30 uur, beginnend bij Parkcafé Bredius

Wijk bij Duurstede
30 maart, van 09:00 tot 11:00 uur, beginnend bij het Oude Stadhuis

Lezing door Elisah Pals
Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, geeft op 13 maart een lezing in Leusden. In deze lezing vertelt ze je alles wat zij inmiddels heeft ontdekt over afvalvrij leven. Ze maakt een groot onderwerp kleiner, en biedt praktische oplossingen. Met humor, voorbeelden en ruimte voor persoonlijke vragen. Het doel? Dat je na afloop meteen staat te popelen om aan de slag te gaan, met positieve impact. Inschrijven kan via de link hieronder. Er is plek voor 65 personen.

Ik wil me inschrijven voor de lezing!
13 maart, van 19:30 tot 20:30, in de Bibliotheek van Leusden

Het plasticprobleem

Plastic, het is overal om ons heen. Ooit werd het uitgevonden als goedkoop en sterk materiaal voor allerlei doeleinden, vaak gemaakt van aardolie. Het initiële enthousiasme voor plastic maakte echter rond het begin van deze eeuw plaats voor zorg, toen het duidelijk werd hoe groot de wereldwijde plastic afvalberg was geworden. Plastic is namelijk heel erg moeilijk af te breken. Als het eenmaal is geproduceerd, blijft het voor altijd bestaan. Het belandt in onze zeeën, fragmenteert tot kleine stukjes of zelfs microplastics, en komt op die manier terecht in ons water, de grond en de lucht. Als mens worden we dagelijks blootgesteld aan deze microplastics, met alle gezondheidsgevolgen van dien.

Er zijn al talloze pogingen gedaan om tot een oplossing te komen voor het plasticprobleem, maar echte impact is er nog niet bereikt. Zo is recycling in het leven geroepen als oplossing door de kunststofindustrie. Tot nog toe zonder veel succes, er wordt maar een klein percentage daadwerkelijk gerecycled. Al zijn er wel nieuwe manieren van recycling op komst, het grootste deel wordt momenteel nog verbrand. Daarom is het tijd voor échte oplossingen: voorkomen is beter dan genezen! Dus laten wij je zien hoe je jouw plasticgebruik op gemakkelijke én leuke wijze kunt terugdringen. Wedden dat je het kunt!

Maar hoe dan?

Laten we het hebben over oplossingen. Minder plastic afval begint bij minder plastic gebruiken. Er zijn talloze manieren waarop je producten kunt verpakken, meenemen en gebruiken waarin plastic geen rol speelt.

Het gemakkelijkst is simpelweg geen verpakking, verpakkingsvrij dus! Zero waste, wordt dat ook wel genoemd. Op veel plekken in Nederland kun je winkels vinden waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen, vaak voorzien van een sticker van Zero Waste Nederland. En wist je dat je bij je lokale markt ook heel goed verpakkingsvrij boodschappen kunt doen? Vaak zijn groenten, fruit, noten en kaas op de markt namelijk niet standaard verpakt. Je kunt dus prima je eigen bakje meenemen! Benieuwd waar de verpakkingsvrije hotspots zich bevinden? Kijk op de website van Zero Waste Nederland of scroll naar beneden, daar vind je een top 15 zero waste hotspots in de regio Utrecht!

Schoon, schoner, schoonst
Nu dat je jouw herbruikbare zakjes, bakjes en boodschappentassen uit de kast hebt getrokken kun je aan de slag! Elke keer dat jij je eigen verpakkingen meeneemt, draag je bij aan een gezondere en schonere wereld. En wist je dat je ook je eigen huis schoon kunt houden zonder plastic afval? Ja echt! Want voor al die flessen allesreiniger, wasmiddel en afwasmiddel is er een plasticvrij alternatief. Allesreiniger en afwasmiddel koop je in tabletvorm, en wasmiddel als doekjes. Ook kun je shampoo en zeep als zeepblok kopen, zo zijn al die flessen verleden tijd en maak jij schoon zonder afval! Kijk maar eens op de website van Happy Soaps of Cosmeau, daar vind je alle vormen en maten, zonder plastic.

Op plasticdieet
Vind je het lastig om te beginnen, heb je behoefte aan wat inspiratie en tips voor jouw dagelijks leven, of wil je graag meer inzicht in jouw plasticgebruik? De app van ‘My Little Plastic Footprint’ helpt je daarbij! Je bepaalt zelf wat voor jou haalbaar is, en met tips en challenges ga je de uitdaging aan om steeds wat minder plastic te gebruiken. Zo doe je iets goeds voor jezelf en voor de wereld!
En wil je er op uit om de plasticvrije hotspots bij jou in de buurt te ontdekken? Zero Waste Nederland organiseert tours langs winkeliers met verpakkingsvrij aanbod op meerdere plekken door het land. Op de website vind je data en locaties, en je kunt er zelfs eentje op verzoek aanvragen voor jou en je vrienden of collega’s!

Deel jouw alternatief!
Heb jij een creatief alternatief gevonden voor plastic? Ken jij de beste zero waste hotspot in de provincie Utrecht? Wil je met anderen delen hoe jij jouw plastic footprint verkleint? Laat het weten via onze Instagram of een mailtje naar hallo@afvalvanutrecht.nl. Na afloop van de campagnemaand in maart verloten we een heus Zero Waste prijzenpakket aan de beste inzending!

Plasticvrije hotspots bij jou in de buurt

Zin om te beginnen? Bekijk dan eens deze top 15 van zero waste hotspots in de regio Utrecht, samengesteld in samenwerking met Zero Waste Nederland! Ontdek een nieuwe plek, en ga gewapend met je herbruikbare bakjes en zakjes eens op pad naar een van de onderstaande adressen.

Ben jij zelf een winkelier met plasticvrij aanbod? Of ken je er eentje? Meld je dan via de link onderaan de pagina, dan voegen wij jouw suggestie toe aan de lijst. Zo maken we plasticvrij samen steeds bereikbaarder!

Utrecht

Puur en Loos. Verpakkingsvrije winkel op de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. Droogwaar, olie, azijn, schoonmaakproducten op tap, soja yoghurt van de nieuwe melkboer, tofu en tempeh uit Culemborg. Brood en lekkers. Loos fietst daarnaast rond en staat op diverse markten in de stad met verpakkingsvrije producten.

De biologische markt op Vredenburg. Iedere vrijdag. Ga bijvoorbeeld eens naar de kraam van ‘Een pure nootzaak’ met droogwaren, kruiden en thee voor in je eigen potjes.

Steck Utrecht. Een tuincentrum gericht op duurzaamheid. Met op het terrein ook een voedselbos, pluktuin, duurzaam café, en de Clique waar de reststromen van de Utrechtse horeca veranderen in grondstoffen voor oa oesterzwammen teelt.

Buurman Utrecht. De circulaire bouwmarkt. In het hof van Cartesius in Utrecht, een broedplaats van duurzaamheid met zelfs een duurzame kapper.

E&co. Het duurzame warenhuis op de Lange Viestraat. Met refurbished apparaten, duurzame make up, schoonmaakmiddelen, wasbare luiers en maandverband, boeken, enzovoorts.

Koekfabriek Utrecht. Waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koekjes bakken die je zelf mag scheppen in je koekblik.

Amersfoort
De nieuwe graanschuur. Verpakkingsvrije winkel in Amersfoort. Droogwaar, olie, schoonmaakmiddelen, groente en fruit en wijn op de tap.

Elst
Beter verpakt. Een verpakkingsvrije winkel in Elst bij Veenendaal in Utrecht met afhaalpunten in de wijde omgeving.

Woerden
De zaterdag markt in Woerden. Waar de eerste zaterdag van de maand ‘Potjes en deksels’ staat, de verpakkingsvrije winkel uit Rotterdam.

De duurzaamheidswinkel in Woerden. Een plek waar je informatie kunt inwinnen over Energie, Circulair en Groen. Er is een plantenbieb, een zadenruilbibliotheek, puzzelruilkast, een ruilkast met een wisselend thema en nog meer. De winkel ondersteunt de gemeente ook bij diverse energieprojecten. Er is een recyclebar, een "rek" met diverse emmers erin. In iedere emmer kan je een kleine "fractie" doen. Denk aan kaarsvet, kurk, kroonkurken, stiften, cartridges etc. Al deze afvalstroompjes hebben een afnemer en een doel, ofwel upcycling ofwel inzameling tot een prijs voor een goed doel.