Afvalcoaches

In de kluwen van gemeentelijke regels over afval raak je vast de draad wel eens kwijt: welke afvalstroom hoort waar, wanneer moeten die vuilniscontainers aan de weg en was het nou bron- of toch nascheiding? Om jou als inwoner wegwijs te maken in het afvalbeleid communiceren gemeenten zich suf. Flyers, nieuwsbrieven, stickers en hangkaarten. Informatieve communicatie is belangrijk maar niet compleet. Hoe bieden we jou als inwoner extra hulp?

Lees meer

Wat is een afvalcoach en waarom zijn ze er?

We kunnen allemaal wel een beetje aanmoediging gebruiken. Lang leve de afvalcoach!
Deze lokale held begeleidt en ondersteunt jou en je mede buurtbewoners bij het vergroten van jullie motivatie en betrokkenheid bij afval. Bewustwording en nieuwsgierigheid creëren spelen daarbij een belangrijke rol.

Een-op-eencontact met inwoners is een belangrijk instrument voor meer bewustwording. Sommige gemeenten zetten afvalcoaches al volop in, en voor andere gemeenten is het nog onbekend terrein. Bezoek de website van jouw gemeente om te zien of jullie al een afvalcoach hebben!

Wat doet een afvalcoach precies?

De naam zegt het eigenlijk al: een afvalcoach is er om mensen te coachen bij de preventie en inzameling van afval. Afvalcoaches zijn er om met jou in gesprek te gaan én te blijven. Gewoon, als ‘mensen onder elkaar’. In de wijk, op de milieustraat en langs de deuren. Een afvalcoach wijst mensen de weg en stelt hen actief in staat om hun afvalgedrag te veranderen. Bovendien weet een afvalcoach verschillende doelgroepen te bereiken. Óók de mensen die niet (Nederlands) kunnen lezen. Een afvalcoach is daarnaast een wandelende input verzamelaar: afvalcoaches zien en horen wat er speelt in de wijk en krijgen de achterliggende problematiek mee.

Dé afvalcoaches video

In september is samen met afvalcoaches uit Soest, Leusden en Wijk bij Duurstede gewerkt aan een informatievideo over de rol van een afvalcoach. Bekijk hem hier: