Luiers

Als je bedenkt dat een kindje 2555 wegwerpluiers per jaar draagt, kan je je misschien wel voorstellen dat al die luiers samen voor flink wat afval zorgen. Bovendien heeft een circulaire verwerking van deze afvalstroom nogal wat voeten in aarde. Wegwerpluiers zijn namelijk samengesteld uit verschillende soorten plastic, waardoor ze niet goed te recyclen zijn en in de verbrandingsoven eindigen.

Lees meer

De wasbare luier!

Om dit probleem op te lossen, hoeven wij het wiel gelukkig niet zelf opnieuw uit te vinden. Het duurzame alternatief voor de wegwerpluier bestaat al in de vorm van de wasbare luier. De naam zegt het al: dat zijn luiers die je kan wassen en daarna kan hergebruiken, in plaats van weggooien. Wasbare luiers = een stuk minder afval dus! En ze dragen niet alleen bij aan een schone en duurzame wereld, maar zijn ook beter voor de babyhuid én voor de portemonnee!

Meer weten over wasbare luiers en de voordelen ervan? Klik dan hier!

Wasbare luiers in jouw gemeente?

Er zijn meerdere manieren waarop je wasbare luiers kunt introduceren in jouw gemeente. Wasbare zwemluiers zijn een perfecte manier om inwoners op laagdrempelige manier kennis te laten maken met de voordelen van wasbaar. De wasbare zwemluiers kun je op verschillende manieren introduceren. Zo kun je bijvoorbeeld een wasbare zwemluier uitreiken bij de registratie van een pasgeboren kindje in het gemeentehuis. Ook kun je de wasbare zwemluier uitdelen bij lokale zwembaden, bij babyzwemmen, of bij de kinderopvang. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een greep uit de gemeenten die je voorgingen:
De Gemeente Eemnes geeft een wasbare zwemluier weg bij registratie van een pasgeboren kindje in het gemeentehuis.
De Gemeente Utrecht geeft vouchers voor wasbare zwemluiers weg bij evenementen, die kunnen worden ingewisseld bij lokale zwembaden.

Lekker Broekie in het pashokje

Als onderdeel van de 'Lekker Broekie!' campagne hebben we een pashokje in het leven geroepen
waarin ouders op laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met wasbare luiers. Het pashokje biedt ouders de ruimte om de luiers te proberen op een pop of hun eigen kindje, om zo een gevoel te krijgen bij het gebruik ervan. Naast de praktische voordelen van een pashokje trekt het ook de aandacht van voorbijgangers.
Als gemeente kun je het pashokje inhuren en gebruiken als onderdeel van een evenement, of bijvoorbeeld als pop-up in een winkelcentrum waar veel ouders met (jonge) kinderen winkelen. Het aanbieden van de mogelijkheid om de luiers ter plekke te proberen verlaagt de drempel die sommige ouders wellicht ervaren en laat zien dat de duurzame keuze ook nog eens heel gemakkelijk is!

Meer informatie over het pashokje en hoe je er een kunt aanvragen voor jouw gemeente vindt je op de 'Lekker Broekie!' pagina's.

Projecten

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen