Milieustraat

Elke milieustraat in Nederland in 2030 een circulair ambachtscentrum. Dat is een mooie ambitie op papier, maar hoe zetten gemeenten die grote stap in werkelijkheid? Gevalletje makkelijker gezegd dan gedaan. De stap naar een circulair centrum in de praktijk is echt een uitdaging. Bovendien zijn de behoeften niet in elke gemeente hetzelfde, en dat betekent dat ook de aanpak niet overal op dezelfde manier kan. Elke gemeente is anders en dat vraagt om maatwerk.

Milieustraten lelijk, grauw en vies?

Om de stap van milieustraat naar circulair ambachtscentrum minder groot te maken, hebben wij een stappenplan opgesteld. In acht relatief kleine stappen komen we zo langzaamaan dichterbij de milieustraat van de toekomst. We kunnen stap voor stap werken, of alleen een enkele stap implementeren: dat is aan elke gemeente zelf. Is de infrastructuur in jouw gemeente al helemaal in orde? Dan kunnen we daar juist gebruik van maken! En als de lokale kringloopwinkel al betrokken is op de milieustraat, ligt de behoefte niet bij de stap om business development mogelijk te maken, maar om daar ook werkgelegenheid aan te koppelen.

Wayfinding

Een belangrijke stap naar een functionele, aantrekkelijke en circulaire milieustraat is goede wayfinding. Mensen moeten in een oogopslag weten waar ze moeten zijn met welke spullen. En ook belangrijk: wat er wel en niet in de containers mag. Op die manier blijven de afvalstromen schoon en goed herbruikbaar.
Hiervoor hebben we eigen ontwerpen gemaakt van alle veelvoorkomende stromen op de milieustraat. Meer informatie hierover vind je op de projectpagina.

Open dag

Een open dag op milieustraat zorgt voor reuring, en brengt inwoners op een leuke en laagdrempelige manier in contact met de milieustraat. Op zo’n open dag kun je activiteiten organiseren om kennis te delen, en met elkaar het gesprek aan te gaan. Ook een goede plek om een afvalcoach in te zetten! Hoe we zo’n open dag al eerder organiseerden lees je op de projectpagina.