Afvalcoaches

In de kluwen van gemeentelijke regels over afval raken inwoners de draad wel eens kwijt: welke afvalstroom hoort waar, wanneer moeten die vuilniscontainers aan de weg en was het nou bron- of toch nascheiding? Om inwoners wegwijs te maken in het afvalbeleid communiceren gemeenten zich suf. Flyers, nieuwsbrieven, stickers en hangkaarten. Informatieve communicatie is belangrijk maar niet compleet. Hoe biedt je je inwoners extra hulp?

Lees meer

Wat is een afvalcoach en waarom zijn ze er?

We kunnen allemaal wel een beetje aanmoediging gebruiken. Lang leve de afvalcoach!
Deze lokale held begeleidt en ondersteunt inwoners bij het vergroten van hun motivatie en betrokkenheid bij afval. Bewustwording en nieuwsgierigheid creëren spelen daarbij een belangrijke rol.

Het een-op-eencontact met inwoners is een belangrijk instrument. Sommige gemeenten zetten afvalcoaches al volop in, en voor andere gemeenten is het nog onbekend terrein.

Wat doet een afvalcoach precies?

De naam zegt het eigenlijk al: een afvalcoach is er om inwoners te coachen bij de preventie en inzameling van afval. Afvalcoaches zijn er om met inwoners in gesprek te gaan én te blijven. Gewoon, als ‘mensen onder elkaar’. In de wijk, op de milieustraat en langs de deuren. Een afvalcoach wijst inwoners de weg en stelt hen actief in staat om hun afvalgedrag te veranderen. Bovendien weet een afvalcoach verschillende doelgroepen te bereiken. Óók de mensen die niet (Nederlands) kunnen lezen. Een afvalcoach is daarnaast een wandelende input verzamelaar: afvalcoaches zien en horen wat er speelt in de wijk en krijgen de achterliggende problematiek mee.

Dé afvalcoaches video

In september is samen met afvalcoaches uit Soest, Leusden en Wijk bij Duurstede gewerkt aan een informatievideo over de rol van een afvalcoach. Bekijk hem hier:

Afvalcoach én vuilnisinfluencer?

Afvalcoaches bereiken inwoners nu vooral met persoonlijke contact op (de milieu)straat. Dat werkt goed, maar toch wordt het potentieel van een afvalcoach nog niet optimaal benut. De impact van afvalcoaches wordt groter als ze ook online inwoners weten te bereiken en kunnen helpen. Neem inwoners op Instagram een dagje mee, beantwoord hun vragen en laat de leuke en gezellige kant van afval zien. Niet alleen afvalcoach, maar ook vuilnisinfluencer!

Nog geen afvalcoach in de gemeente, maar geïnspireerd geraakt? Neem contact met ons op om een plan van aanpak te bespreken! Stuur een mail naar hallo@afvalvanutrecht.nl

Wel afvalcoaches, maar nog geen vuilnisinfluencers? Wij denken graag met je mee over een online communicatiestrategie!

         

Wil jij deze campagne óók op maat gemaakt voor jouw gemeente?

Vraag jouw campagne gratis en vrijblijvend aan!

Aanvragen