Afvalcoaches

Lees meer

Wat is een afvalcoach en waarom zijn ze er?

We kunnen allemaal wel een beetje aanmoediging gebruiken. Lang leve de afvalcoach!
Deze lokale held begeleidt en ondersteunt inwoners bij het vergroten van hun motivatie en betrokkenheid bij afval. Bewustwording en nieuwsgierigheid creëren spelen daarbij een belangrijke rol.

Het een-op-eencontact met inwoners is een belangrijk instrument. Sommige gemeenten zetten afvalcoaches al volop in, en voor andere gemeenten is het nog onbekend terrein.

Wat doet een afvalcoach precies?

De naam zegt het eigenlijk al: een afvalcoach is er om inwoners te coachen bij de preventie en inzameling van afval. Afvalcoaches zijn er om met inwoners in gesprek te gaan én te blijven. Gewoon, als ‘mensen onder elkaar’. In de wijk, op de milieustraat en langs de deuren. Een afvalcoach wijst inwoners de weg en stelt hen actief in staat om hun afvalgedrag te veranderen. Bovendien weet een afvalcoach verschillende doelgroepen te bereiken. Óók de mensen die niet (Nederlands) kunnen lezen. Een afvalcoach is daarnaast een wandelende input verzamelaar: afvalcoaches zien en horen wat er speelt in de wijk en krijgen de achterliggende problematiek mee.

Dé afvalcoaches video

In september is samen met afvalcoaches uit Soest, Leusden en Wijk bij Duurstede gewerkt aan een informatievideo over de rol van een afvalcoach. Bekijk hem hier: