In de kluwen van gemeentelijke regels over afval raken inwoners de draad wel eens kwijt: welke afvalstroom hoort waar, wanneer moeten die vuilniscontainers aan de weg en was het nou bron- of toch nascheiding? Om inwoners wegwijs te maken in het afvalbeleid communiceren gemeenten zich suf. Flyers, nieuwsbrieven, stickers en hangkaarten. Informatieve communicatie is belangrijk maar niet compleet. Hoe biedt je je inwoners extra hulp?
We kunnen allemaal wel een beetje aanmoediging gebruiken. Lang leve de afvalcoach! Deze lokale held begeleidt en ondersteunt inwoners bij het vergroten van hun motivatie en betrokkenheid bij afval. Bewustwording en nieuwsgierigheid creëren spelen daarbij een belangrijke rol.
Het een-op-eencontact met inwoners is een belangrijk instrument. Sommige gemeenten zetten afvalcoaches al volop in, en voor andere gemeenten is het nog onbekend terrein.
De naam zegt het eigenlijk al: een afvalcoach is er om inwoners te coachen bij de preventie en inzameling van afval. Afvalcoaches zijn er om met inwoners in gesprek te gaan én te blijven. Gewoon, als ‘mensen onder elkaar’. In de wijk, op de milieustraat en langs de deuren. Een afvalcoach wijst inwoners de weg en stelt hen actief in staat om hun afvalgedrag te veranderen. Bovendien weet een afvalcoach verschillende doelgroepen te bereiken. Óók de mensen die niet (Nederlands) kunnen lezen. Een afvalcoach is daarnaast een wandelende input verzamelaar: afvalcoaches zien en horen wat er speelt in de wijk en krijgen de achterliggende problematiek mee.
In september is samen met afvalcoaches uit Soest, Leusden en Wijk bij Duurstede gewerkt aan een informatievideo over de rol van een afvalcoach. Bekijk hem hier.
In veel gemeenten bestaan afvalcoaches al, maar misschien wil je wel een campagne voeren specifiek op dit thema, of wil je advies bij het beginnen van een club afvalcoaches. Laat het ons weten. We denken graag met je mee.
"*" geeft vereiste velden aan