Alles behalve… PMD

Lees meer

PMD, weg ermee!

De plastic zakjes, wegwerpbekertjes, blikjes en pakjes die we maar al te goed kennen behoren tot het PMD-afval. Plastic, metaal en drankpakken om precies te zijn. Per persoon produceren we zo'n 30 kilo PMD-afval per jaar. Niet alleen is dat een hele hoop, het PMD-afval komt vaak terecht in een mix van andere afvalproducten wat recycling moeilijker maakt. Los van elkaar zijn PMD grondstoffen vaak goed recyclebaar, maar in realiteit zijn deze vaak versmolten en vervuild, wat ervoor zorgt dat slechts 50% van plastic verpakkingen wordt gerecycled. Als het afval niet gerecycled kan worden gaat het, hoppa, de verbrandingsoven in. Jaarlijks wordt er op die manier zo'n 6 miljoen ton afval verbrand. En dat moet anders. Gelukkig zijn er alternatieven! Heel, heel veel zelfs. Met deze campagne laten we inwoners niet alleen zien dat het anders moet, maar vooral hoe het anders kan!

Maar hoe dan?

Laten we het hebben over oplossingen. Om ervoor te zorgen dat er minder PMD-afval wordt weggegooid en verbrand, is de meest voor de hand liggende oplossing preventie, oftewel minder gebruiken. Want scheiden is één ding, maar daarmee verklein je het aantal verpakkingen niet. Bovendien moet al het gescheiden afval alsnog verwerkt en gerecycled worden, en ook dat kost geld én veroorzaakt uitstoot. De grootste impact maak je dus door preventie. Je take-away koffie in een herbruikbare beker, je groente en fruit in een herbruikbaar zakje, en winkelen bij de groenteboer waar veel verpakkingsvrij aanbod is.

Alles behalve…

Met de campagne ‘Alles behalve…’ laten we met een knipoog zien dat je voor veel wegwerpverpakkingen een alternatieve keuze kunt maken. Zo gaan we het gesprek aan met inwoners en prikkelen we bewustwording en creativiteit. Frisse social media posts en posters maken inwoners op ludieke wijze bewust van hun keuzes. Tasje vergeten? Dan stop je je appels toch in je capuchon? Beker vergeten? Koffie kan ook in je schoen. We vergroten het uit, en zetten mensen aan het denken. Met humor en prikkelende interventies stimuleren we duurzamer gedrag.

Hoe creatief is jouw alternatief?
Geen woorden maar daden! Om inwoners écht aan te sporen tot duurzamere keuzes organiseren we als onderdeel van de campagne een winactie op social media. Daarbij worden mensen uitgenodigd om hun creatiefste alternatieven voor PMD vast te leggen en online te delen. Voor de creatiefste vondst is een heus Zero Waste prijzenpakket!

Doe ook mee!

Enthousiast geworden? Of benieuwd wat wij voor jouw gemeente kunnen betekenen? Meld je aan via de button hieronder, want afval is van ons allemaal!