Duurzaam tot in de puntjes

Dit jaar motiveren we je om de feestdagen nét een tikkeltje groener aan te pakken! We gooien met elkaar namelijk een hoop weg in deze periode en dat is zonde. En dat tikkeltje groener, dat is eigenlijk heel makkelijk!

Heb jij een groenere keuze gemaakt? Laat van je horen! @afvalvanutrecht

Lees meer

Pieken doe je zo!

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Om je een handje te helpen groenere keuzes te maken, vind je hier een lijstje:

1. De feestdagen zijn om te pieken natuurlijk. Wist je dat je bijna al je kerstversiering gewoon bij de kringloop kunt vinden?
2. Een herplantbare boom is al op meerdere plekken in Utrecht te vinden Bijvoorbeeld bij Duurzame Kerstbomen, Circle That, ’n Groene Kans (Groenekan) en BeterBoompje.
3. Nep of naalden? Wist je dat je op marktplaats.nl duizenden kunstbomen kunt vinden voor een habbekrats?
4. Wil je een echte kerstboom die je daarna in de tuin kan planten? Kies voor een kerstboom met een grote kluit in een pot en geef veel water.
5. Zelf duurzaam zagen? Dit kan onder andere bij de Kerstboomkwekerij Van Zijl in Bunnik.
6. Huur een kerstboom bij duurzame-kerstbomen.nl.
7. Koop je kerstboom in de buurt, een lang ritje met de auto vindt het milieu ook niet al te fijn.

Geef groen!

Niets is zo leuk als je familie en vrienden blij maken met cadeautjes. Maar hoe doe je dit zonder een grote impact te maken op het milieu? Wij zetten wat tips op een rijtje:

1. Tweedehands is top! Op sites zoals marktplaats.nl of bij de plaatselijke kringloop zijn vaak allerlei geschikte cadeautjes te vinden. Misschien heb je jouw cadeautje zelfs al wel in huis.
2. In plaats van nieuwe spullen geven kun je ook afspreken om spullen die je al hebt te ruilen. Zo geef je iets wat je niet meer gebruikt een nieuw leven.

Duurzaam dineren

Je kan je er het hele jaar al op verheugen: het eten tijdens de feestdagen. Uitpakken met kerst of juist groots dineren met oud en nieuw is voor velen een jaarlijks ritueel. Maar hoe zet je eigenlijk een duurzaam diner in elkaar?

1. Kies voor groen! Door vegetarisch of veganistisch te koken maak je direct impact op het milieu.
2. Ieder seizoen zijn eigen groen(te)! Groeten en fruit die dit seizoen in Nederland verbouwd kunnen worden, zijn minder schadelijk voor het milieu dan geïmporteerde groenten. Vaak staat er in de winkel aangegeven welke groenten uit Nederland komen.
3. Kringloopwinkels hebben vaak een overvloed aan servies. Vaak heb je binnen een paar minuten al een leuk setje kerstservies samengesteld. Zo stel je voor een appel en een ei een kerstdiner samen.

Naar familie en vrienden

De feestdagen zijn dé tijd van het jaar om met familie bij elkaar te komen. Van heinde en ver komen vrienden samen om van elkaars gezelschap te genieten. Dit betekent ook dat er ontzettend veel transport plaatsvindt in december. Hoe doe je dit eigenlijk duurzaam.

1. Samen uit, Samen thuis. Ga gezellig carpoolen! Door samen gebruik te maken van een auto bespaar je niet alleen geld, maar zorg je ook voor de planeet.
2. Heb je zelf geen auto maar wil je wel naar familie? Dan kun je gebruikmaken van deelauto’s. Zo kun je op een groene manier op weg naar het kerstdiner.
3. Wil of kun je niet met de auto reizen? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor het openbaar vervoer. De dienstregeling tijdens de feestdagen komt vaak overeen met die op zondag.

Tweedehands chique

Tijdens de feestdagen is de verleiding groot om nog even snel wat nieuwe kleding te bestellen. Nog even snel een kersttrui of een jurkje voor bij het kerstdiner. Gelukkig zijn er duurzame manieren om goed voor de dag te komen!

1. Maak gebruik van tweedehands kledingplatforms zoals Vinted om je kerstinkopen te doen. Zo draag je bij aan een circulaire kerst.
2. Wil je toch echt een nieuwe kersttrui? Probeer dan om duurzame producten aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld op christmassweats.nl kersttruien van organisch katoen kopen.

Zonder knal maak je juist impact!

Ook zonder vuurwerk af te steken kun jij knallend 2023 in. Maak direct impact door minder of zelfs geen vuurwerk meer af te steken. Zo voorkom je vervuiling en bescherm je het milieu. Vaak hoef je het vuurwerk niet eens te missen. Steeds meer steden kiezen voor een gereguleerde vuurwerkshow.