Alles behalve… PMD

Je kent het vast wel. Je bent in de supermarkt en hebt net je favoriete appels met gezond rood blosje uitgezocht, en dan realiseer je je dat het herbruikbare zakje nog thuis in de keukenla ligt. Kan gebeuren! Dan stop je de appels toch gewoon in je capuchon? Of jongleer ze mee naar huis. Alles behalve... dat plastic zakje.

Lees meer

PMD weg ermee!

Plastic zakjes, wegwerpbekertjes, blikjes en pakjes, ze behoren allemaal tot het PMD-afval. Plastic, metaal en drankpakken om precies te zijn. Per persoon produceren we zo'n 30 kilo PMD-afval per jaar. Niet alleen is dat een hele hoop, het PMD-afval komt vaak terecht in een mix van andere afvalproducten wat recycling moeilijker maakt. Los van elkaar zijn PMD grondstoffen vaak goed recyclebaar, maar in realiteit zijn deze vaak versmolten en vervuild, wat ervoor zorgt dat slechts 50% van plastic verpakkingen wordt gerecycled. Als het afval niet gerecycled kan worden gaat het, hoppa, de verbrandingsoven in. Jaarlijks wordt er op die manier zo'n 6 miljoen ton afval verbrand. En dat moet anders. Gelukkig zijn er veel alternatieven! In deze campagne zullen we je niet alleen laten zien waarom het anders moet, maar vooral hoe het anders kan!

Maar hoe dan?

Laten we het hebben over oplossingen. Minder PMD-afval begint bij minder PMD gebruiken. Er zijn talloze manieren waarop je producten kunt verpakken, meenemen en gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan alternatieve verpakkingsmaterialen zoals 'plastic' van suikerrietafval, of 'karton' van tomatenstengels. Deze verpakkingen zijn volledig composteerbaar, en dragen dus niet bij aan de PMD-stroom die de verbrandingsoven in gaat. Andere producten hebben helemaal geen verpakking nodig! Zo kan veel groente en fruit ook verpakkingsvrij gekocht worden en meegenomen in herbruikbare zakjes. En mocht je nou net als de rest van ons eens vergeetachtig zijn en je tasje ligt nog thuis, dan dagen we je uit. Wedden dat jij een manier kan verzinnen om tóch je boodschapjes mee naar huis te krijgen?

Hoe creatief is jouw alternatief?

Geen woorden maar daden! Om écht duurzamere keuzes te maken organiseren we als onderdeel van de campagne in jouw gemeente een winactie op social media. Daarbij nodigen we je uit om jouw creatiefste alternatieven voor PMD vast te leggen en online te delen. Voor de creatiefste vondst is een heus Zero Waste prijzenpakket!

In de Gemeente Woudenberg loopt de win-actie van 18 t/m 30 september!

Goed voorbeeld doet volgen

Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden. Vele duurzame doeners gingen je voor. We introduceren ze graag aan je. Laat je inspireren!

Duurzame drankjes
Onderweg even een koffietje halen. Doen we allemaal. Maar waar neem je jouw koffie to go in mee? Een super gaaf opvouwbaar koffiekopje wat je zo in je rugzak gooit en je keer op keer kunt gebruiken, natuurlijk! HUNU heeft namelijk een super duurzaam alternatief voor wegwerpbekers. Met een bescheiden hoogte van 2cm ingeklapt en lekvrije sluiting kun je met een gerust hart je koffietje vervoeren.

Trotse tasjes
In supermarkten worden plastic tasjes helaas nog aan de lopende band verkocht. Ze kosten dan nu wellicht een paar cent, maar dat weerhoudt de meesten er toch niet van om er eentje te kopen als je eigen tasje nog op de keukentafel ligt. Voor dit probleem is een oplossing bedacht: LoopTas! Een herbruikbare leentas mét statiegeld die je kunt gebruiken als je je eigen tas bent vergeten, en die je daarna ook weer kunt inleveren bij de supermarkt. Maar nog beter, zorg dat je eigen tas zo opvallend is dat je hem nooit meer vergeet. Neem bijvoorbeeld de
NoMorePlastic shopper, gemaakt van 100% gerecycled bedlinnen, oersterk, en met opvallende kleuren. Zo blijft hij nooit meer op de keukentafel liggen!

Potjes van Pieter
Dat het echt anders kan in de verpakkingswereld heeft Pieter Pot bewezen met zijn 100% verpakkingsvrije winkel. Je doet je boodschapjes online, Pieter Pot levert alles in mooie herbruikbare potten, en zodra ze leeg zijn worden ze weer meegenomen en opnieuw gevuld. En zo is het cirkeltje weer rond. Geen afval, super gemakkelijk, en het staat ook nog eens super gaaf in je keuken! En de impact? Die is groot! De teller staat nu op bijna 5 miljoen bespaarde verpakkingen.

Wijze wasjes
De was doen, keuken schoonmaken, haren wassen... we wassen wat af. Maar terwijl we bezig zijn met schoonmaken creëren we ook vaak een hoop afval. Al die verpakkingen, van je shampoo, je wasmiddel, allesreiniger, die eindigen allemaal weer op de grote afvalberg. Maar dat kan anders! Voor bijna elk schoonmaakmiddel dat jij gebruikt is er een duurzamer of verpakkingsvrij alternatief. Was je haren bijvoorbeeld met een shampoo bar van Happy Soaps, doe je was met wasstrips van Brauzz, boen je keuken schoon met allesreiniger tabletten van Cosmeau, en doe je afwas met afwasmiddeltabletten van ZOschoon. Zo is alles even schoon, zonder de afvalberg te vergroten. Lekker bezig!

Doe mee!

Ben je ook zo geïnspireerd door al die innovatieve ideeën? Dan dagen we je uit! Doe mee en maak samen met ons PMD-afval verleden tijd. Met je herbruikbare tas en opvouwbare koffiemok in de hand ben jij een hedendaagse held! En hoe meer hedendaagse helden hoe groter de impact. Samen staan we sterk!